El sector dels ascensors es troba en una contínua evolució, i no sols en aspectes tecnològics, que permeten millorar la seguretat i eficiència en les instal·lacions, sinó també en la reglamentació que exigeixen les Administracions competents.
Aquest 2022 porta amb si canvis en la normativa que deixés enrere els vuit anys de la reglamentació vigent, i ho farà amb l’objectiu principal d’aconseguir una millor regulació en la interacció dels agents que intervenen en el sector. Per tant amb la seva entrada en vigor, aquesta reforma repercutirà en major mesura sobre les empreses d’ascensors, els organismes de control i, com veurem a continuació, sobre els propietaris de les instal·lacions.
Els propietaris dels ascensors, o titulars, es converteixen en una figura definida en el reglament. Ells són els responsables de mantenir l’ascensor en bon estat i complir les disposicions reglamentàries que els afectin:
• Tenir un contracte de manteniment amb una empresa conservadora habilitada
• Impedir el funcionament de l’ascensor quan tingui coneixement que no reuneix les degudes condicions de seguretat
• Donar coneixement immediat a l’empresa conservadora dels accidents que ocasionin danys a les persones, animals, béns o a la pròpia instal·lació
• Sol·licitar, en el termini oportú, la realització de les inspeccions periòdiques
• Comunicar la correcció dels defectes en les actes d’inspecció amb defectes greus
• Custodiar els certificats de les inspeccions periòdiques
La nova proposta definirà i regularà la responsabilitat dels titulars de custodiar durant la vida útil d’ascensor diversos documents i registres administratius com la Fitxa tècnica de la instal·lació, Declaració CE o UE de conformitat, Manual de funcionament, Registre de posada en servei emès per l’Administració, Registre de manteniment i aquelles relatives a les modificacions importants que s’hagin realitzat.
LA IMPORTÀNCIA DE LES INSPECCIONS REGLAMENTÀRIES
Durant anys les empreses conservadores han fet campanyes per a conscienciar de la importància del manteniment i compliment de la normativa a través de les inspeccions. Els titulars dels ascensors, entre les seves obligacions, han de contractar les inspeccions reglamentàries en el termini que els ha estat indicat per l’empresa conservadora, asi com, facilitar l’accés als organismes de control per a poder realitzar-la. La nova reglamentació a més exigirà que tinguin a la disposició de l’inspector l’acta de l’última inspecció.
Les inspeccions reglamentàries s’estableixen per normativa cada 2, 4 o 6 anys segons correspongui a la mena d’edifici on estigui situat l’aparell, classificant els defectes com a lleu, greu o molt greu. Un defecte molt greu comporta deixar l’ascensor fora de servei fins que el defecte sigui esmenat. Igualment hauran de passar la inspecció els ascensors de velocitat lenta, que solen trobar-se en habitatges unifamiliars.
Tots els defectes detectats en la inspecció periòdica han de ser corregits en els terminis que s’indiquen en el seu certificat, per a això el titular haurà de contractar la seva esmena amb una empresa conservadora, comunicant a l’Organisme de Control la justificació de la correcció dels defectes abans de la finalització d’aquest termini.
Una reforma que posa el focus en la responsabilitat del titular i del seu interactuación en el manteniment i ús dels seus ascensors, amb l’objectiu de conscienciar als propietaris de la importància del compliment de la normativa.
ELS ASCENSORS EXISTENTS SERAN MÉS SEGURS
Tots els ascensors són segurs fins i tot els més antics gràcies al seu manteniment, encara que és obvi que la tecnologia actual ofereix més qualitat i seguretat i per aquest motiu es pretén millorar la normativa als ascensors existents acostant-los al nivell dels actuals.
Algunes d’aquestes millores ajudaran a aconseguir millor accessibilitat i millor eficiència energètica.
Unes directrius que es complementaran amb altres mesures mínimes de seguretat als ascensors ja existents, com:
• Anivellament deficient
• Protecció de l’usuari contra el tancament de la porta durant l’entrada o sortida de la cabina
• Protecció de l’usuari contra els moviments incontrolats de la cabina
• Comunicació bidireccional en la cabina
• Substitució de les guies de cabina que són cilíndriques, de fusta o de rail
• Dispositius de control de càrrega
• Elements de suspensió dels contrapesos
Informació: Gremi Empresarial d’Ascensors de Catalunya.
Font: elperiodico.com