El fabricant d’ascensors alemany ThyssenKrupp ha marcat una fita en el sector amb la inauguració de la torre de proves de Rottweil a Alemanya. L’elevador, que utilitza el desenvolupament de levitació magnètica, obre una nova etapa en la indústria amb la incorporació d’última tecnologia; però els experts adverteixen que tots els avenços poden xocar amb els alts costos.
ThyssenKrupp s’ha gastat 41 milions d’euros per construir l’ascensor del futur a la seva torre d’I + D. L’elevador aconsegueix una altura de 246 metres i regna sobre la ciutat alemanya de Rottweil, un dels centres d’operacions de la companyia. L’artefacte servirà per desenvolupar nous models ascensors per adaptar-los a la nova generació de gratacels intel·ligents.
La nova màquina, anomenada MULTI, utilitza la tècnica de levitació magnètica, igual que els trens d’alta velocitat japoneses, i inclou la novetat que es poden moure tant en vertical com en horitzontal, dins d’un sistema de dotze eixos.
Segons Andreas Schierenbeck, conseller delegat de Thyssenkrupp Elevator, el desenvolupament tècnic duplica la capacitat del transport i redueix a la meitat l’espai del buit de l’ascensor en un edifici. “Atès que els ascensors es poden moure lateralment i sense limitacions d’altura, MULTI obre noves possibilitats en arquitectura i en disseny d’edificis”, ha assenyalat a Reuters.
Però ThyssenKrupp no és l’únic fabricant que s’ha llançat a revolucionar un transport amb més de 150 anys d’història. La suïssa Schindler, la nord-americana i la finlandesa Kone s’estan centrant més en desenvolupar l’Internet de les Coses per innovar dins i fora dels ascensors. Segons assenyala Reuters, les clàssiques botoneres estan sent substituïdes per aplicacions de mòbils.
Grans costos per evolucionar
Hendrik Hesse, consultor que assessora sobre la instal·lació de nous ascensors assenyala, que el desenvolupament i la innovació del sector es van a trobar amb problemes pels importants costos. “La innovació és inevitable però portarà més temps del que a les empreses els agradaria perquè sigui rendible”, afirma l’expert, que apunten que moltes de les aplicacions que s’estan desenvolupant haurien d’anar gratis als equipaments.
ThyssenKrupp no ha donat a conèixer les projeccions de preus per al MULTI però diu que els avantatges que ofereixen faran que els models siguin competitius en els gratacels alts, on els ascensors tradicionals d’alta velocitat poden costar 600.000 $ la unitat.
Una revolució silenciosa
El sector avança a passos de gegant, de vegades sense fer molt soroll. Els ascensors han estat cada vegada més intel·ligents des de fa temps. Els ascensors del gratacel de l’edifici Roche a Basilea produeixen electricitat quan estan frenant i després es distribueix a la xarxa de l’edifici. A més, té un sistema per estalviar viatges i energia a les 12.000 trucades diàries que registren els elevadors
Els ascensors també estan equipats amb sensors per recollir i transmetre dades operatius al núvol. Si una porta s’obre generalment en un segon, però alenteix sobtadament a 1,2 segons, un tècnic té al seu mòbil analitzat el problema potencial.
La majoria de fabricants té aplicats sistemes de gestió a distància. Schindler utilitza la plataforma Predix de General Electric. Kone té un pacte amb la IO Watson d’IBM, mentre que ThyssenKrupp té plantejat al costat de Microsoft per connectar 180.000 ascensors al núvol per a l’any 2018.
Otis, per la seva banda, ha contractat AT & T per enllaços sense fils per als seus ascensors.
El conseller de ThyssenKrupp reconeix a Reuters que independentment de les millores i desenvolupaments, el més important per al negoci continua sent reduir al màxim el nombre d’avaries i el temps que poden passar atrapats els viatgers per fallades dels ascensors. “Si el meu cotxe no arrenca quatre a vegades a l’any, probablement ho canviaré”, ha sintetitzat Schierenbeck de ThyssenKrupp.
Font: https://www.eleconomista.es