Investigadors de l’Institut de Tecnologia de Geòrgia i la Universitat de Emory, a Estats Units, van crear un dispositiu que emmagatzema part de l’energia que una persona genera en baixar escales i l’empra per ajudar a pujar-les.
La innovació conté ressorts, i gràcies a això els esglaons es comprimeixen i descendeixen quan algú els baixes. Amb l’energia generada per l’impacte de la trepitjada, que d’una altra manera es dispersaria, queda emmagatzemada.
En pujar els esglaons l’escala allibera aquesta energia i dóna un impuls a la persona que puja, fent l’ascens un 37 per cent més fàcil per als genolls que amb una escala convencional.
Cada graó està connectat a uns ressorts i equipat amb sensors de pressió. Segons l’estudi, el dispositiu, que encara en fase de prototip, serveix per a escales ja existents i no ha d’instal·lar-se de manera permanent.
En el descens, en trepitjar un graó aquest baixa al nivell de l’esglaó inferior i l’energia generada per la persona s’emmagatzema en els ressorts, mentre que en pujar, quan es trepitja el graó aquest s’impulsa cap amunt.
Els responsables del dispositiu suggereixen que la reducció de l’esforç transitant per unes escales “podria reduir la despesa d’energia metabòlica així com les forces sobre els músculs i les articulacions, que poden produir dolor”.
Font: EFE