A partir de l’1 de Setembre de 2017, cada ascensor que s’instal·li haurà de complir amb les noves exigències de seguretat imposades per la Unió Europea. Encara que, segons les estadístiques, l’elevador és el mitjà de transport més segur, una nova directiva europea vol reduir el risc al màxim, al mateix temps que actualitzar, adaptar i harmonitzar les normes existents.
Seguretat
Les dades sobre la seguretat són contundents. Fins i tot alguns de els ascensors més curiosos del món, com els cinc que pugen fins a el observatori del pis 102 de el One WorldTrade Center de Nova York, avancen a 37 quilòmetres per hora, amb una gran comoditat i la màxima seguretat.
El nombre de morts per un accident d’elevador és fins i tot menor que el derivat d’accidents aeris, ja de per si mateix considerats altament segurs. El mateix ocorre amb les defuncions ocorregudes amb motiu de caigudes per les escales. Segons les estadístiques, el seu nombre és 65 vegades superior a les produïdes per accident d’ascensor.
Nova directiva europea
La Unió Europea ha actualitzat la normativa vigent en matèria de seguretat dels ascensors. El Diari Oficial de la UE (DOUE) va publicar el 29 de març de 2014 la directiva 2014/33/CE d’ascensors. A Espanya, la seva entrada en vigor es va produir el 20 d’abril de 2016, encara que des de llavors hi ha hagut un procés d’adaptació i coexistència amb l’antiga normativa.
Normes que desenvolupen la directiva
De l’aplicació de la directiva 2014/33/CE d’ascensors es deriva un marc legal que inclou dues normes. Els seus textos introdueixen nombrosos canvis tècnics i editorials, pel que fa als anteriors vigents.
Són la Norma UNE-EN 81-20:2015 i la UNE-EN 81-50:2015, que substitueixen a les anteriors UNE-EN 81-1: 2001+A3:2010 i UNE-EN 81-2:2001+A3:2010.
Els seus noms complets són:
– UNE-EN 81-20:2015. Regles de seguretat per a la construcció i instal·lació d’ascensors. Ascensors per al transport de persones i càrregues. Parteix 20: ascensors per a persones i persones i càrregues.
– UNE-EN 81-50:2015. Regles de seguretat per a la construcció i instal·lació d’ascensors. Parteix 50: regles de disseny, càlculs, inspeccions i assajos de components d’ascensor.
En el cas de la UNEIX 81-20, recull les regles de seguretat per construir i instal·lar un ascensor, ja sigui per a transport de persones o per a càrregues. Estan inclosos els següents ascensors:
– Els que són a tracció, amb accionament positiu o hidràulic.
– Els de instal·lació permanent.
– Els que s’instal·lació per primera vegada i serveixen nivells definits.
– Els que disposen d’una cabina per al transport de persones o de persones i càrregues, suspesa per cables, cadenes o cilindres i desplaçant-se entre guies, amb inclinació no major de 15 graus sobre la vertical.
Per la seva banda, la Norma UNEIX 81-50 defineix les regles de disseny, càlculs, inspeccions i assajos de components d’ascensors.
Principals novetats
Els aspectes essencials de la nova directiva europea es poden resumir en els següents:
1. Es garanteix la trazabilidad de l’ascensor i els seus components, obligant a mantenir i reportar a tot moment l’origen, trajectòria i destinació de les maquinàries i els seus components.
Això implica les següents obligacions:
– Les companyies fabricadores, venedores o instal·ladores de components de seguretat d’un ascensor estan obligades a registrar, com a mínim durant 10 anys, l’establiment on s’ha adquirit i a quin destinatari s’ha venut cada component determinat.
– A cada ascensor i en cada component de seguretat ha d’aparèixer clarament un nombre de tipus, lot o sèrie, on s’especifiqui la marca i una sola adreça per contactar en l’idioma que sigui entès pel destinatari final del producte.
2. S’obliga a comunicar els possibles riscos dels agents econòmics. D’aquesta forma, els fabricants, distribuïdors, empreses importadores i qualsevol agent que participi en la cadena de subministrament ha de complir amb els següents requeriments:
– S’ha d’oferir la garantia de el marcat CE i la documentació i instruccions adequades.
– Sempre, i de forma permanent, s’han de monitorizar els defectes i reclamacions.
– S’han d’oferir garanties de la conformitat inalterada per transport i emmagatzematge.
– Ha d’haver-hi notificació immediata dels riscos a les agències nacionals de vigilància de mercat.
– S’han de definir i comunicar accions correctivas derivades.
– En cas de requeriment de les agències nacionals de mercat, és obligada la cooperació.
– Quan un component present risc per a la seguretat, l’empresa que ho hi hagi oposat ha de notificar-ho al client i a l’autoritat que exerceixi les competències en la matèria. A més, haurà de prendre mesures correctivas en el període més breu possible.
Per a casos d’aquest tipus, la nova directiva facilita la localització i substitució de components que es consideren insegurs i es crea que poden causar fallades en la seguretat.
Novetats de seguretat
Amb la nova directiva europea, s’introdueixen canvis en matèria de seguretat. Els principals són els següents:
Seguretat i comoditat per als usuaris
– S’augmenta la llum a l’interior de l’ascensor.
– S’amplia el radi d’acció de la barrera fotoelèctrica. Amb això es pretén acabar amb els tancaments inesperats que atrapen objectes. S’obliga a la introducció d’una cortina òptica.
– Els panells, portes i pis de la cabina han de posseir una major resistència mecànica.
– El sostre ha de poder ser transitat, per a això se li ha de dotar d’una suficient rigidesa i afegir-li una barana de protecció.
– Els miralls han de tenir cristall de seguretat.
– S’ha d’augmentar la resistència contra incendis dels panells de decoració interiors.
– En el disseny de l’ascensor, s’ha de tenir en compte la contracció del formigó, en edificis de més de 40 metres d’altura.
Seguretat per als treballadors de manteniment
– S’augmenta l’espai de seguretat en el sostre de la cabina i en el fossat, amb vista a fer més còmoda i efectiva la tasca de manteniment.
– S’augmenta la il·luminació en el buit pel qual transcorre l’ascensor.
– S’introdueix un panell de control en el fossat amb vista a augmentar la seguretat en els treballs de manteniment.
– S’ha de disposar de mitjans d’accés al fossat com a portes o escales. I es determinen requisits per a això en els annexos corresponents de les normes.
– Es dota de més resistència i altura a la balaustrada del sostre de la cabina.
– Es dota de més rigidesa a la pantalla del contrapès.
– Es dota d’una placa identificativa a cada component de seguretat.
– S’han de subministrar els ascensors amb amortidors en l’extrem inferior del recorregut de la cabina i del contrapès.
Sistema de frenat
S’ha de garantir que una fallada d’obertura en l’operació manual no ha de causar la fallada de la funció de frenat. El fre ha de tenir obertura automàtica i manual.
Velocitat
S’estableix tant la velocitat de pujada com la de baixada, no solament la de baixada, com ocorria fins ara.
Properes modificacions
S’està treballant ja en noves millores de les normes UNEIX 81-20 i UNEIX 81-50, per introduir qüestions que no van poder incloure’s en les redaccions publicades. Entre els aspectes regulats estan les mesures alternatives de suspensió, com a cables no metàl·lics o cintes, dispositius de rescat automàtics o portes d’obertura vertical.
Més d’una dècada de treball
La nova directiva europea és la culminació d’un llarg període de treball que ha necessitat de la implicació de molts experts en la matèria i de l’agència de AENOR, amb el desenvolupament de normes.
De fet, aquesta ha estat la modificació de major importància realitzada en el codi de disseny d’elevadors en les últimes dues dècades. Això ha donat com resultat una regulació que garanteix majors cotes d’accessibilitat i seguretat, facilita les properes revisions de norma, homogeneïtza la normativa als països europeus i augmenta el seu nivell d’adaptació a aquesta. A més, els textos són més intel·ligibles, per haver-se’ls dotat d’una redacció més clara i concisa.
Coexistència i posada en funcionament
Des d’abril del passat any 2016 ha estat possible instal·lar nous ascensors segons aquests nous requeriments, encara que també s’ha pogut fer seguint les antigues normes, que continuen sent vàlides fins ara. No obstant això, a partir del 31 d’agost de 2017, prevaldrà la nova normativa i serà d’obligat compliment.
Inversió
Adaptar-se a aquests nous requisits de seguretat està exigint als agents implicats en la fabricació, instal·lació i manteniment d’ascensors, una potent inversió. Han de reemplaçar-se gran quantitat de components tecnològics, a més d’aspectes tècnics i operatius, per prevenir i reduir els riscos al mínim.
Canvis en les definicions
Entre els canvis que es desprenen d’aquesta normativa estan les definicions d’alguns conceptes importants. Es recull el que s’entén per persona autoritzada per accedir a àrees restringides i realitzar tasques de manteniment, inspecció o maniobres de rescat.
D’igual forma, es defineixen altres conceptes com el de persona competent per realitzar les tasques anteriorment indicades, què s’entén per instal·lador, eines essencials, maniobra preliminar o maniobres de rescat.
Definicions eliminades o modificades
Altres definicions han estat eliminades, com la de paracaigudes d’acció instantània i efecte esmorteït, i altres modificades, com a cristall laminat, usuari, màquina d’ascensor, maquinària, cambra de màquines o superfície útil de cabina.
Encara més seguretat
Totes aquestes mesures implantades fomenten un major control dels ascensors, per fer-los més segurs. Es garanteix la trazabilidad de tots els seus components i maquinària, es determinen les condicions d’instal·lació i manteniment i, en definitiva, es posen les condicions per a una major comoditat i confiança dels passatgers.