Dotar d’accessibilitat universal als edificis de comunitats de propietaris constitueix per a les persones amb discapacitat i la gent gran una necessitat bàsica que connecta amb drets humans fonamentals com ara la llibertat de desplaçament o de comunicació o el de gaudir d’un habitatge digne.
Aquesta guia, actualitzada amb les modificacions introduïdes en la Llei de Propietat Horitzontal al juny de 2013, està basada en la del CERMI “Guia informativa. Obres i actuacions d’accessibilitat en comunitats de propietaris. Règim legal. 2013”.
Índex
- Objecte i contingut del dret
- Persones beneficiàries del dret
- Edificis i comunitats afectats
- Obres i instal·lacions d’accessibilitat sense necessitat d’acord
- Obres i instal·lacions d’accessibilitat que necessiten l’acord de la comunitat de propietaris
- Actuacions davant els incompliments
- Obras e instalaciones de accesibilidad que pueden realizar las personas con discapacidad asumiendo el coste
- Annex normatiu: referència a la normativa vigent
- Informació addicional
Objecte i contingut del dret
Els drets que reconeixen les normes que regulen aquesta matèria són:
D’acord amb la Llei de Propietat Horitzontal (LPH), les obres necessàries per a l’ús dels elements comuns o les instal·lacions o dispositius que afavoreixin la comunicació exterior.
I segons la Llei 15/1995, de 30 de maig, de Límits al Domini sobre Immobles per a Eliminar Barreres Arquitectòniques a les Persones amb Discapacitat, la realització d’obres d’adequació de finques urbanes ocupades per persones amb discapacitat o persones majors de setanta anys, per aconseguir l’accés des de la via pública a la finca i l’ús dels elements comuns; la mateixa norma legal enumera una sèrie d’exemples com ascensors, escales, passadissos, portals o qualsevol altre element arquitectònic anàleg, esmentant a més explícitament els dispositius electrònics que afavoreixin la comunicació exterior.
Persones beneficiàries del dret
El dret pot instal·lar, segons la la Llei de Propietat Horitzontal (LPH), la persona propietària de l’habitatge si en ella viuen, treballen, presten serveis altruistes o voluntaris persones amb discapacitat o que siguin majors de setanta anys.
Les persones beneficiàries de les mesures de la Llei 15/1995, de 30 de maig, són els que acreditant la discapacitat a través del seu certificat o la seva condició de tenir 70 o més anys d’edat són titulars de la finca en qualitat de propietaris, arrendataris , subarrendataris, usufructuaris o mers usuaris de la mateixa.
Edificis i comunitats afectats
Els drets regulats en les dues normes afecten les comunitats i mancomunitats subjectes a la Llei de Propietat Horitzontal. A la pràctica, la major part dels immobles dedicats a habitatge habitual.
Obres i instal·lacions d’accessibilitat sense necessitat d’acord
L’accessibilitat és una de les obligacions de les comunitats de propietaris per mitjà de les obres, instal·lacions o reformes que siguin necessàries.
Quan la persona interessada ho sol·liciti, les comunitats de propietaris estan obligades a realitzar les obres i actuacions que resultin necessàries per a garantir els ajustaments raonables en matèria d’accessibilitat universal i, en tot cas, les requerides a instància dels propietaris en l’habitatge o local visquin, treballin o prestin serveis voluntaris, persones amb discapacitat, o majors de setanta anys, amb l’objecte d’assegurar-los un ús adequat a les seves necessitats dels elements comuns, així com la instal·lació de rampes, ascensors o altres dispositius mecànics i electrònics que afavoreixin l’orientació o la seva comunicació amb l’exterior.
Per tant, les despeses d’aquestes obres els cobriran tots els veïns de l’immoble, sempre que l’import repercutit anualment de les mateixes, un cop descomptades les subvencions o ajudes públiques, no excedeixi de dotze mensualitats ordinàries de despeses comunes.
Obres i instal·lacions d’accessibilitat que necessiten l’acord de la comunitat de propietaris
Quan les obres que siguin necessàries per a dotar d’accessibilitat a l’immoble excedeixi l’import de dotze mensualitats de despeses ordinàries i l’acord per a la seva realització s’hagi adoptat vàlidament la comunitat de propietaris està obligada a pagar de les despeses que origini l’obra o instal·lació.
Aquests acords s’adoptaran amb el vot favorable de la majoria dels propietaris, que al seu torn representin la majoria de les quotes de participació.
I, a aquests efectes, es computaran com a vots favorables els dels propietaris absents de la Junta, degudament citats que informats de l’acord no comuniquin la seva discrepància en el termini de trenta dies naturals. Els acords vàlidament adoptats, d’aquesta manera, obliguen a tots els propietaris.
Actuacions davant els incompliments
La persona titular del dret pot exigir el compliment davant els tribunals de justícia enfront d’una possible actitud incomplidora de la comunitat de propietaris.
I, d’altra banda, la pròpia comunitat de propietaris pot reclamar davant els tribunals de justícia davant els propietaris que no respectin els acords adoptats o les obligacions que la mateixa Llei estableix per a la comunitat en el seu conjunt.
Obres i instal·lacions d’accessibilitat que poden realitzar les persones amb discapacitat assumint el cost
El titular del dret, regulat per la Llei 15/1995, de 30 de maig, de Límits al Domini sobre Immobles Per Eliminar Barreres Arquitectòniques a les Persones amb Discapacitat:
- Comunicarà de forma fefaent al president / a de la comunitat de propietaris o mancomunitat la necessitat d’executar obres d’adequació per a l’eliminació de barreres per raó de la seva discapacitat o edat.
- S’acompanyarà a aquesta comunicació qualificació del grau de discapacitat o document nacional d’identitat (DNI) per acreditar l’edat; projecte tècnic de l’obra per realitzar detallat i acreditació d’empadronament municipal.
- El receptor / a de la comunicació en el termini màxim de seixanta dies comunicarà al sol·licitant: el seu consentiment, oposició raonada o podrà plantejar solucions alternatives a les proposades pel sol·licitant. En aquest últim cas el sol·licitant comunicarà la seva conformitat o disconformitat.
- Si transcorre el termini esmentat sense comunicació, les obres s’entendran consentides i es podran iniciar, un cop obtinguda l’autorització municipal corresponent. L’oposició comunicada fora de termini no impedirà la realització de les obres.
- Si la comunicació fora d’oposició o les mesures alternatives proposades no fossin acceptades pel sol·licitant, la via que ha de seguir és la interposició de demanda en els Tribunals de Justícia, en l’ordre civil.
Finalment, les despeses que originen les obres o instal·lacions aniran a càrrec de la persona sol·licitant de les mateixes.
Annex normatiu: referència a la normativa vigent
Les dues normes reguladores de la matèria, com ja s’ha indicat, són:
- La Llei 49/1960, de 21 de juliol, sobre propietat horitzontal, a la mogui redacció que en fa la Llei 26/2011, d’1 d’agost, d’Adaptació Normativa a la Convenció Internacional sobre Drets de les persones amb Discapacitat.
- Llei 15/1995, de 30 de maig, de Límits al Domini sobre Immobles per a Eliminar Barreres Arquitectòniques a les Persones amb Discapacitat.
Información adicional
- Ministerio de Fomento – Secretaría de Estado de Vivienda y Actuaciones Urbanas www.fomento.gob.es Paseo de la Castellana, 67 28071 Madrid [email protected]
- Colegios de Administradores de fincas urbanas de la provincia en cuestión.
- Consejerías de Servicios Sociales de las Comunidades Autónomas, para las ayudas o subvenciones existentes para dotar de accesibilidad a los inmuebles de viviendas.
Informació addicional
- Ministeri de Foment – Secretaria d’Estat d’Habitatge i Actuacions Urbanes www.fomento.gob.es Passeig de la Castellana, 67 28071 Madrid [email protected]
- Col·legis d’Administradors de finques urbanes de la província en qüestió.
- Conselleries de Serveis Socials de les comunitats autònomes, per als ajuts o subvencions existents per dotar d’accessibilitat als immobles d’habitatges.
Descàrrega | Guía Obras y actuaciones de accesibilidad en comunidades de propietarios (pdf).