La nova normativa de accessibilitat que recull el Boletín Oficial del Estado (BOE) va entrar en vigor el passat 2 de gener de 2022. Aquest informe tècnic té una missió molt clara i és que les persones amb mobilitat reduïda no siguin discriminades a l’hora d’utilitzar els espais públics urbanitzats.
Per a això es pren especialment consideració les necessitats de les persones amb mobilitat reduïda, així com les vinculades a l’ús de productes i serveis de suport.
El document tècnic desenvolupa les condicions bàsiques de accessibilitat i no discriminació per a l’accés i la utilització dels espais públics urbanitzats. Aquestes condicions bàsiques deriven de l’aplicació dels principis de:
- Accessibilitat universal
- Autonomia individual
- Disseny universal o disseny per a totes les persones
- No discriminació
L’objectiu d’aquesta llei és que es garanteixi uns espais públics urbanitzats comprensibles, utilitzables i practicables per totes les persones. Tot això s’ha de complir en condicions de seguretat i comoditat; sempre de la forma més autònoma i natural possible, en els termes establerts per aquest document tècnic.
La fi d’aquesta norma és fer efectiva la accessibilitat universal i el dret a la igualtat d’oportunitats i de tracte.
El Boletín Oficial del Estado que recull la nova normativa de accessibilitat recull en l’article 16 com han de ser els ascensors. Aquesta s’inclou dins del capítol V, denominat elements d’urbanització.
En primer lloc, recull que els ascensors vinculats a un itinerari per als vianants accessible estaran convenientment senyalitzats, seran parcialment transparents, permetent el contacte visual amb l’exterior, i compliran les especificacions establertes en els següents apartats.
Quant a la dimensions, el document tècnic d’accessibilitat recull que les dimensions a l’interior de la cabina dependran del número i la posició de les portes de què disposi. Tenint en compte els següents paràmetres:
- Cabines d’una porta: 1,10 × 1,40 m (ample x profunditat).
- Les Cabines de dues portes enfrontades: 1,10 × 1,40 m (ample x profunditat).
- Cabines de dues portes en angle: 1,60 × 1,40 m.
En el cas de les portes, es deixarà un ample de pas lliure mínim de 90 cm i comptaran amb un sensor de tancament en tota l’altura del lateral. L’ascensor disposarà d’un mirall o dispositiu funcionalment equivalent, que faciliti la visió en el desembarqui.
A més, es col·locaran passamans de secció ergonòmica adequada per a l’agarri en les parets de la cabina on no existeixin portes.
Els símbols de les botoneras contrastaran cromàticament amb el fons i comptaran amb indicació enlaire relleu i braille. Es col·locarà el número de la planta enlaire relleu i amb contrast cromàtic respecte al fons, preferentment en el brancal dret exterior, en sentit sortida de la cabina.
La nova llei de accessibilitat recull que la cabina disposarà d’un sistema d’alarma que pugui ser utilitzat per totes les persones. Així mateix comptarà amb un bucle d’inducció magnètica convenientment senyalitzat.
En l’exterior de la cabina i confrontant a les portes haurà d’existir un espai lliure d’obstacles on pugui inscriure’s un cercle de 1,50 m de diàmetre mínim.
Enfront del costat exterior de la porta de l’ascensor, i en totes les seves parades, es disposaran franges de paviment tàctil indicador direccional col·locades en sentit transversal a la direcció d’accés, seguint els paràmetres establerts en els articles 45 i 46.
Finalment, la norma recull que els els ascensors portaran el marcatge CE de conformitat amb la Directiva 2014/33/UE del Parlament Europeu i del Consell, de 26 de febrer de 2014, sobre l’harmonització de les legislacions dels estats membres en matèria d’ascensors i components de seguretat per a ascensors.
A més, compliran amb els requeriments previstos en la norma UNEIX EN 81-70 relativa a la «Accessibilitat als ascensors de persones, incloent persones amb discapacitat»; així com l’altra legislació sectorial que sigui aplicable en matèria de seguretat i manteniment.