Els ascensors han de passar inspeccions obligatòries per normativa, cada dues, quatre o sis anys, segons la mena d’edifici, les plantes servides o el nombre total d’habitatges.
La reglamentació publicada en 2013 va introduir uns canvis importants, fins al punt que un ascensor pot quedar fora de servei com a resultat d’aquestes inspeccions.
El parc d’ascensors de Catalunya s’eleva per sobre de les 202.000 unitats, la qual cosa suposa milers de viatges que es duen a terme diàriament. Els ascensors són màquines potencialment perilloses i, malgrat estar acostumats a conviure amb aquestes instal·lacions, hem de vigilar pel seu correcte manteniment i l’ús adequat per part dels usuaris i els veïns. Les inspeccions les duen a terme els organismes de control, i són aquests organismes els que insten les empreses conservadores: en el cas de defectes greus no corregits, han de deixar fora de servei als ascensors. La correcció dels defectes serà comunicada pel titular (o per la pròpia empresa conservadora a instàncies d’aquell) a l’organisme de control, que ha de realitzar una nova visita d’inspecció de verificació, que denominem segona visita.
A Catalunya trobem un nombre d’ascensors amb defectes per esmenar, com a resultat de les inspeccions. Aquesta situació preocupa el Gremi d’Ascensors i és necessari conscienciar als titulars de les instal·lacions de la importància de complir la normativa per a la seguretat dels usuaris i de les instal·lacions en general.
LA REGLAMENTACIÓ QUE VINDRÀ
Els ascensors, igual que ocorre amb altres màquines o instal·lacions, han de comptar amb un manual d’instruccions d’ús i funcionament de la pròpia instal·lació, i el titular de l’ascensor ha de custodiar aquesta documentació. També és el propi titular o la comunitat de propietaris qui ha de sol·licitar la pròxima inspecció periòdica; sobre aquest tema, l’empresa conservadora avisarà prèviament del termini de caducitat.
Les comunitats que desitgen instal·lar un ascensor han de tenir presents aspectes com la viabilitat del projecte i necessitaran l’assessorament de les empreses, així com conèixer les possibilitats de subvencions o ajudes de les administracions públiques.
L’ascensorista aconsellarà segons les condicions de l’edifici i la tipologia de l’aparell més adequat per a instal·lar i valorarà l’impacte de les obres auxiliars, a més de tenir presents conceptes tan importants com l’accessibilitat i l’afavoriment de l’estalvi energètic.
Perquè el seu ascensor estigui ben cuidat i vostè tranquil, faci compliment de les seves obligacions com a titular, asseguri un bon ús de la instal·lació i, davant qualsevol dubte, mantingui una comunicació freqüent amb la seva empresa conservadora.
Tipologies de defectes que es poden trobar en una inspecció
L’acta d’inspecció pot indicar defectes lleus, greus o molt greus. El defecte greu és aquell que assenyala un perill per a la seguretat, i comptem amb un termini de sis mesos per a corregir-lo; de no realitzar-lo en el termini establert, pot suposar deixar fora de servei a l’ascensor, amb la molèstia que això comporta als usuaris.
Font: La Vanguardia