L’elevador neogòtic de Santa Justa a Lisboa s’ha convertit en un dels majors atractius turístics de la ciutat, i això constituint una forma més de transport públic a Lisboa. També l’hi coneix com a Elevador do Carmo, ja que ens puja al barri i monestir amb el mateix nom.
Construït en ferro a l’estil vuitcentista, és un ascensor que comunica el bullicioso córrer de la Baixa amb els seus carrers comercials i el Carmo, amb les ruïnes del Monestir do Carmo rebent-nos al capdamunt després de la passarel·la. Tot un contrast que és necessari experimentar.
La torre va ser aixecada a principis del segle XX per Raoul Nesnier du Ponsard, alumne de Gustave Eiffel. Està construïda en ferro colat i adornada fins al punt que només s’endevina l’ascensor del seu interior i que uneix els 32 metres de desnivell entre els barris.
És la forma més còmoda d’accedir a la part alta de la ciutat, en una cabina adornada amb fusta lluenta i aplicacions de bronze, gairebé sempre repleta de turistes que no volen perdre’s l’experiència de pujar a l’elevador.
Curiositats sobre l’elevador de Santa Justa
Es tracta de l’únic elevador públic vertical de Lisboa; els altres són funiculars, similars en la seva forma als tramvies, lliscant-se pels pendents (com l’Elevador dóna Gloria o l’Elevador dóna Lavra, tots dos també obres de Ponsard i sobre els quals també us parlarem).
Altres curiositats de l’elevador de Santa Justa: va ser inaugurat el 10 de juliol de 1902. Llavors, funcionava amb motor a vapor, encara que es va passar a l’electricitat en 1907. Mesura 45 metres d’altura en total i compta amb dues cabines (una de pujada i una de baixada) amb capacitat per 20 passatgers (encara que a la baixada només admet 15 persones). Cada cabina compta amb dos motors.
L’elevador va estar prop de ser destruït per l’incendi que va arrasar el Chiado en 1988, però es va extingir gairebé a les seves portes. Encara sort! Perquè sens dubte l’elevador de Santa Justa és un dels llocs més emblemàtics i curiosos de Lisboa. A mig camí entre el servei públic i l’atracció turística, sigui com sigui val la pena pujar a l’elevador.