Tots els països desenvolupats porten molts anys amb un objectiu clar: reduir al màxim les seves emissions de gasos d’efecte d’hivernacle (GEI). Espanya no escapa a aquesta tendència i, amb major o menor velocitat, ho va aconseguint gradualment. Segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el nostre país va reduir en 2018 les seves emissions, si bé és cert que aquestes continuaven sent superiors, per exemple, a les de 2016.
I dins d’aquest context, qui afronta una major quantitat d’emissions? La indústria manufacturera porta anys al capdavant dels GEI al nostre país, però el segon lloc l’ocupa un nínxol inesperat: les llars espanyoles, responsables de prop del 21% d’aquestes emissions, per damunt fins i tot de les generades pels diferents subministraments, segons l’INE.
Com reduir la contaminació
No parece admisible que los ciudadanos seamos responsables de un porcentaje tan alto de emisiones, ya que además somos el nicho de población en que la reducción de emisiones puede ser más sencilla. La lucha, por tanto, se centra en una misión clara: que los hogares sean capaces de reducir su factura contaminante y que, además, lo hagan de manera clara y con un amplio margen de mejora. Para ello, hay varias actuaciones e iniciativas que pueden llevar a cabo.
Plaques solars
Un dels exemples més recurrents i una de les alternatives més viables. Les plaques solars són útils no sols per a les empreses o els habitatges grans i independents, sinó també per als edificis que contenen un alt nombre d’habitatges. Precisament la unió de diversos immobles fa encara més viable la instal·lació, ja que la inversió se suporta entre més persones i la despesa associada és visiblement més assumible. Les xifres dependran de cada cas i context, però les llars que recorrin a les plaques solars aconseguiran un valor afegit doble: estalviaran en la seva factura energètica al mateix temps que giren cap a un model molt més eficient i sostenible.
Rehabilitació de façanes i edificis
Els edificis són responsables del 35% de l’emissió de CO₂ en les grans ciutats, i el 65% dels habitatges d’Espanya són anteriors a 1975. Perquè els edificis espanyols siguin més sostenibles i apostin per la major eficiència energètica possible, hi ha iniciatives com la renovació en les calderes, ja que les antigues fan un major consum i resulten més contaminants. Quant a les façanes, molts edificis d’oficines ja opten pel vidre de capa o el vidre de buit, que ajuda a recollir la llum de l’exterior. Això serà difícil en molts edificis d’habitatges, però alguns, els més innovadors, opten fins i tot per tecnologies amb les quals poden, per exemple, monitorar el funcionament de les finestres perquè s’adaptin a les condicions de l’exterior (pluja, calor, humitat…) i aconsegueixin reduir el consum innecessari.
Préstecs per a finançar rehabilitacions
Els avantatges de sostenibilitat de remodelar habitatges i edificis són inqüestionables, però no podem oblidar un factor essencial: en general, tenen un cost elevat i es triga diversos anys a recuperar la inversió realitzada, alguna cosa que pot tirar cap endarrere a moltes comunitats de veïns o a famílies.
En aquest sentit, Deutsche Bank ha llançat Avanza Credit, una àrea de negoci enfocada al finançament de projectes d’eficiència energètica, accessibilitat, rehabilitació d’edificis per a comunitats de propietaris i equipament per a professionals que requereixin d’una elevada inversió, a través dels seus proveïdors, que són els qui ofereixen el producte final.
El servei pot finançar les obres de rehabilitació d’un edifici d’habitatges, però va més enllà: també pot ser útil per a aquells edificis amb problemes d’accessibilitat, que per la seva antiguitat no tenen ascensor i que necessiten habilitar un per a trencar les bretxes de mobilitat que puguin tenir molts veïns. També serveix per a professionals que estan posant en marxa el seu negoci i que al principi hagin de fer un gran desemborsament per a finançar la inversió en locals, contractació, obres, etc.
La gamma de préstecs es compon de tres tipus de crèdits:
- Préstec Petjada 0: finançament amb focus en l’estalvi i l’eficiència energètica (rehabilitació de façanes, teulades, instal·lació de plaques solars, tancaments…).
- Préstec Renova: finançament de la instal·lació o renovació d’ascensors, rampes d’accés i altres elements que faciliten l’accessibilitat a edificis.
- Préstec Equipa: finançament d’equipaments professionals de tota mena.
“Esperem captar 10.000 clients nous a l’any i 1.500 milions de volum de crèdit en els pròxims tres anys”, asseguren des de l’entitat bancària. Aquestes previsions es deuen, entre altres coses, a la llarga tradició de concessió de préstecs de l’entitat financera: “Hem finançat equipament per a comunitats de veïns des de fa més de 25 anys, però ara volem portar-ho al següent nivell, amb un equip comercial més gran i un major nombre de persones dedicades en exclusiva a gestionar aquestes operacions”, afirmen.
A més, “hem crescut en el nombre d’empreses i proveïdors, treballem amb prop de 1.000 empreses que ofereixen serveis de rehabilitació, eficiència energètica, instal·lació d’ascensors i venda d’equip mèdic (oftalmologia, odontologia, veterinàries, etc.)”.
Font: elconfidencial.com