Ja estan publicades les subvencions de la Generalitat de Catalunya per a la instal·lació d’ascensors i millores d’accessibilitat en cases unifamiliars i edificis per a l’any 2022-23.
Requisits generals dels edificis
- Les obres no poden haver-se iniciat abans de l’1 de febrer de 2020.
- Els edificis d’habitatges i habitatges han de complir els requisits següents en el moment de sol·licitar els ajuts:
- Com a mínim, el 50% de la superfície construïda sobre rasant de l’edifici ha d’estar destinada a habitatge. No computa la superfície en planta baixa si és d’ús diferent del d’habitatge.
- Inspecció tècnica de l’edifici prèvia a la sol·licitud de la subvenció, excepte en el cas d’actuacions d’accessibilitat en l’interior dels habitatges.
- Els edificis han de disposar, amb caràcter obligatori i prèviament a la sol·licitud de la subvenció, de l’informe de la inspecció tècnica de l’edifici (IITE), segons model normalitzat per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC), d’acord amb la normativa vigent.
Per considerar vàlids els informes de la inspecció tècnica dels edificis (IITE) elaborats a l’empara del Decret 67/2015, de 5 de maig, s’han d’haver presentat davant l’AHC i haver estat admesos amb anterioritat a la presentació de la sol·licitud de subvenció. En cas contrari, aquesta sol·licitud de subvenció serà inadmesa. - Certificació energètica i etiqueta de qualificació energètica prèvia a la sol·licitud de la subvenció. Els edificis d’habitatges, excepte en el cas d’actuacions d’accessibilitat en l’interior dels habitatges del punt 2.1.2, han de disposar del certificat d’eficiència energètica (CEE) amb l’etiqueta de qualificació energètica (EE), d’acord amb la normativa vigent, de l’estat actual de l’edifici existent; diligenciada a l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) i ubscrit per un tècnic competent.
- Criteris de legalitat i coherència tècnica, regulats a l’article 31 del Decret 75/2014, de 27 de maig, del Pla per al dret a l’habitatge:
- Les actuacions de rehabilitació per les quals es sol·licitin aquests ajuts, han de tenir la preceptiva autorització administrativa o llicència municipal abans de començar les obres i s’han d’ajustar a la legalitat urbanística vigent.
- Per poder sol·licitar els ajuts, es necessari que, prèviament, l’edifici tingui seguretat estructural o l’aconsegueixi mitjançant el procés de rehabilitació.
- En les obres de rehabilitació s’han d’utilitzar solucions constructives, tipològiques i formals coherents amb les característiques arquitectòniques de l’edifici i del seu entorn.
No es protegiran les obres de rehabilitació que els informes previs a la sol·licitud d’ajuts posin en evidència, de manera clara i manifesta, que s’han de realitzar per no haver exercit degudament el deure de conservació i manteniment dels habitatges, que és de compliment obligatori per als propietaris, llevat del cas que les obres de conservació s’executin simultàniament amb altres actuacions prioritàries.
Termini
El termini per presentar les sol·licituds corre des de l’endemà de la publicació de la convocatòria al DOGC fins al 31.1.2023, inclòs.
Les obres s’han d’haver finalitzat amb anterioritat al 31.3.2023, inclòs, independentment del moment en què es concedeixi la subvenció. L’incompliment d’aquest termini màxim serà causa de revocació de la subvenció.
Actuacions subvencionables
- Actuacions d’accessibilitat en zones comunes dels edificis d’habitatges
- Instal·lació de nous ascensors, incloent-hi les obres que es justifiquin com a indispensables per a l’actuació, com ara la demolició i nova execució del nucli d’escales.
- Instal·lació d’altres dispositius per a l’accessibilitat de l’immoble, o adequació d’elements existents amb la mateixa finalitat, com ara videoporters, renovació dels ascensors existents, ampliar la cabina, increment en el nombre de parades, instal·lació de portes accessibles, incorporar botoneres i sistemes d’informació accessibles, o millorar la il·luminació, així com qualsevol mesura d’accessibilitat que faciliti l’autonomia i la vida independent de persones amb mobilitat reduïda en edificis, incloent els dispositius adaptats a les necessitats de persones amb discapacitat sensorial o intel·lectual, així com la seva adaptació, una vegada instal·lats, a la normativa sectorial corresponent.
S’inclou la integració mitjançant un únic mecanisme d’identificació (telèfon intel·ligent, cambres, pantalles o altres dispositius tecnològics equivalents quant a la seva funcionalitat) dels sistemes d’obertura i control d’accessos i d’altres sistemes que necessiten control personal i l’adaptació, quan existeixin, a una alçada no superior a 1,40 metres dels dispositius ja instal·lats. - Actuacions destinades a garantir l’accessibilitat de l’accés a l’edifici fins a cadascun dels habitatges i dels serveis comuns: construcció de rampes, instal·lació de plataformes elevadores verticals o inclinades, substitució de portes d’entrada a l’immoble que no són accessibles, entre d’altres.
- Instal·lació de dispositius per millorar l’accessibilitat de zones i serveis comuns: grues amb cadira per accedir al vas de la piscina, sistemes d’obertura automàtica de portes, així com sistemes tecnològics de guiat que permeten la localització, o aquells que permeten l’accés i ús per part de les persones amb discapacitat als elements comuns de l’edifici, com ara jardins, zones esportives, piscines i altres similars.
- La instal·lació d’elements d’informació, de comunicació o d’avís, com ara senyals lluminosos i visuals, vibrotàctils o sonors que permeten l’orientació en l’ús d’escales i ascensors. En particular la instal·lació d’elements que milloren l’accessibilitat i seguretat fent ús d’ascensors, com la comunicació bidireccional en cabina.
- La instal·lació de productes de suport a l’audició per a l’accessibilitat en l’entorn, com els bucles magnètics.
- La instal·lació de dispositius d’alarma a l’ascensor que garanteixin un sistema de comunicació visual, auditiva i bidireccional amb l’exterior per als casos d’emergència i atrapament. Així com la instal·lació de bucle magnètic en aquests dispositius.
- Qualsevol intervenció que faciliti l’accessibilitat universal en els mateixos edificis de tipologia residencial, així com en les vies d’evacuació d’aquests.
- Qualsevol intervenció que millori el compliment dels paràmetres establerts en el Document Bàsic del Codi Tècnic de l’Edificació DBSUA, Seguretat d’Utilització i Accessibilitat en el Document Bàsic de Seguretat en cas d’Incendi-DB SI, en la normativa autonòmica i la municipal, en matèria d’accessibilitat.
- Actuacions d’accessibilitat a l’interior dels habitatges
- Instal·lació d’ascensors, plataformes elevadores, salva-escales, rampes o altres dispositius de millora de l’accessibilitat, incloent els adaptats a les necessitats de persones amb discapacitat sensorial o intel·lectual o del desenvolupament, així com la seva adaptació, una vegada instal·lats, a la normativa sectorial corresponent.
- La instal·lació d’elements d’informació o d’avís tals com senyals lluminosos o sonors que ofereixin accessibilitat comunicativa i facilitin l’orientació a l’interior dels habitatges.
- La instal·lació d’elements o dispositius electrònics de comunicació entre els habitatges i l’exterior, com ara videoporters que proporcionin informació visual, auditiva i anàlegs.
- La instal·lació domòtica i d’altres avenços tecnològics per afavorir l’autonomia personal de gent gran, persones amb discapacitat i/o en situació de dependència.
- Qualsevol intervenció que faciliti l’accessibilitat universal en els espais de l’interior dels habitatges unifamiliars, agrupats en fila o en edificis de tipologia residencial col·lectiva objecte d’aquest programa, així com en les vies d’evacuació dels mateixos. S’inclouen obres adreçades a l’ ampliació d’espais de circulació dins de l’habitatge que compleixin amb les condicions del Codi Tècnic de l’Edificació pel que fa a habitatge accessible, així com per millorar les condicions d’accessibilitat en banys i cuines:
- Cambra higiènica. Conjunt d’intervencions amb la finalitat de millorar l’accessibilitat per facilitar les activitats relacionades amb la higiene personal: substitució de la banyera per un plat de dutxa o adaptacions de banyera o dutxa, canvis d’aixetes; substitució o adaptació del WC o del lavabo; eliminació del bidet o d’altres elements per facilitar la mobilitat; tractament antilliscant de paviments i instal·lació d’ajudes tècniques.
- Cuina. Conjunt d’intervencions amb la finalitat de millorar les condicions de seguretat per facilitar les activitats de la vida diària a la cuina: substitució de les plaques de gas canalitzat o butà per plaques elèctriques; adaptació del taulell de cuina; tractament antilliscant de paviments o instal·lació d’ajudes tècniques.
- Altres peces. Conjunt d’intervencions amb la finalitat de fer adaptacions o proporcionar suports en l’entorn general del domicili per tal de facilitar la mobilitat general de la persona dins el seu habitatge: intervencions que es realitzen en zones comunes o de pas, com ara passadissos o rebedors, i que consisteixen en actuacions com l’ampliació d’una porta, el canvi de gir d’una porta, l’eliminació d’algun graó que dificulta l’accessibilitat o la instal·lació d’ajudes tècniques com ara barres o agafadors, entre d’altres.
- Qualsevol intervenció que millori el compliment dels paràmetres establerts en el Document Bàsic del Codi Tècnic de l’Edificació DBSUA, Seguretat d’Utilització i Accessibilitat ,en el Document Bàsic de Seguretat en cas d’Incendi-DB SI, en la normativa autonòmica i la municipal, en matèria d’accessibilitat.
Pressupost protegible
El pressupost protegible, a l’efecte del càlcul de la subvenció, està constituït per:
- Pressupost d’execució material, les despeses generals i el benefici industrial de l’oferta de l’empresa que s’ha triat per dur a terme les obres de rehabilitació
- Honoraris dels professionals que hi intervenen
- Despeses per a l’obtenció de l’informe d’inspecció tècnica de l’edifici i del certificat d’eficiència energètica conjuntament amb l’etiqueta energètica (EE), el cost de la redacció dels avantprojectes o dels projectes bàsics i executius i de la direcció d’obra, informes tècnics i certificats necessaris
- Despeses derivades de la tramitació administrativa i altres despeses generals similars de gestió, sempre que totes aquestes despeses estiguin degudament justificades.
Import de la subvenció
- Per a les actuacions d’accessibilitat en zones comunes dels edificis d’habitatges, el 75% del pressupost protegible.
- Per a les actuacions d’accessibilitat a l’interior dels habitatges, el 100% del pressupost protegible amb un màxim de subvenció atorgable de 6.000 euros per habitatge. Aquest límit màxim per habitatge varia el seu import en els següents casos:
- En el cas que a l’habitatge resideixi una persona amb discapacitat legalment reconeguda igual o superior al 75% amb barem de mobilitat reduïda, sempre que s’argumenti la necessitat de les actuacions, el 100 % del pressupost protegible amb un límit de subvenció màxima atorgable de 10.000 euros.
- En el cas que a l’habitatge resideixi una persona amb dependència degudament reconeguda, el 100% del pressupost protegible amb un límit de subvenció màxima atorgable de 15.000 euros.
Subvenció complementària per vulnerabilitat econòmica
Quan s’identifiquin situacions de vulnerabilitat econòmica en algun dels propietaris o usufructuaris dels immobles on es duguin a terme actuacions d’accessibilitat en zones comunes dels edificis d’habitatges, es cobrirà fins al 100% de l’import de la quota individual de participació a les obres de rehabilitació, sempre que aquesta no sigui superior a la quantitat que correspondria en aplicació del coeficient de participació de propietat horitzontal sobre la part d’obra no subvencionada.
Font: https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/Subvencions-Accessibilitat