Pocs coneixen que Espanya és el país amb més ascensors de tot Europa, amb pràcticament un milió d’unitats davant els 4,8 milions que hi ha arreu del vell continent. L’energia que alliberen aquests elevadors en el seu monòton dia a dia està darrere de la raó de ser d’Epic Power, una spin-off (empresa de nova creació sorgida de projectes de recerca de la Universitat de Saragossa) que va ser concebuda per garantir la menor pèrdua d’energia possible en aquests processos. D’aquesta manera, el client –en aquests moments fabricants d’ascensors, tot i que no descarten arribar a l’usuari final- pot reduir de forma notable la seva factura energètica.
Avui, aquesta jove empresa, nascuda el 2013 i que compta amb fins a vuit socis, té l’esperança posada en una línia de productes que permet que la potència contractada es redueixi dràsticament, la qual cosa genera estalvis considerables. Per a això, Epic Power ha desenvolupat un sistema que emmagatzema energia, molt poc a poc, en bateries, de manera que la potència que un ascensor necessita de la xarxa en moments puntuals (quan l’elevador transporta a quatre o cinc persones) és molt menor del que és habitual. “Amb càrrega màxima farien falta uns quatre quilowatts, però amb aquest sistema només necessita 500 watts”, assenyala la màxima responsable de l’empresa, Pilar Molina. A més, amb aquesta nova tecnologia no és necessària la instal·lació trifàsica, el cost mitjà ronda els 6.000 euros, ja que només necessita la connexió a la xarxa elèctrica mitjançant un simple endoll.
La combinació d’aquests dos factors (estalvi energètic i d’instal·lació) ha situat a Epic Power a la rampa de llançament per a la comercialització d’aquests equips. El seu major avantatge competitiu a dia d’avui és que “aquest sistema es pot connectar a qualsevol ascensor de qualsevol fabricant”, assenyala el soci i responsable comercial de l’empresa, Luis Jiménez, que afegeix que en aquests moments només una multinacional té alguna cosa semblant, però només per “els seus propis ascensors”. A més, compta amb l’avantatge que si se’n va la corrent elèctrica, l’ascensor pot funcionar de forma independent, ja que ha acumulat energia en les bateries, el que els dóna autonomia.
Mercat potencial
A Espanya hi ha en aquests moments uns 800.000 edificis sense ascensor, el que parla del potencial de negoci que hi ha, si bé Molina i Jiménez reconeixen que la cultura de l’eficiència energètica està encara per darrere de l’eficiència econòmica, principalment a Espanya davant d’altres cultura del nord d’Europa. Un altre dels punts a favor d’Epic Power és la progressiva recuperació del sector de la construcció, al qual va lligada la instal·lació d’ascensors.
Els càlculs que maneja Epic Power parlen d’un descens de fins al 70% de l’energia consumida pel motor de l’ascensor gràcies al seu emmagatzematge. A tall d’exemple, funciona com el kers de la Fórmula 1, que recupera l’energia de la frenada per alliberar a les llargues rectes per als avançaments. Aquest volum d’estalvi, fa atractiu aquest sistema per a edificis que transporten gran volum de persones (hospitals, oficines, hotels ….), diu Molina.
L’empresa, situada en una de les naus del Campus Riu Ebre de la Universitat de Saragossa, ja està en contacte amb grans fabricants i ha començat a comercialitzar el producte a pimes del sector. Els mercats europeus en què la firma espera una major penetració són, en una primera fase, Itàlia, Anglaterra i França, per després entrar en els països nòrdics i Alemanya.
El full de ruta d’Epic Power planteja “dos o tres anys de desenvolupament de productes per al sector de l’ascensor”. A partir d’aquí pretenen aplicar aquests sistemes a altres camps (grues, robots de la indústria, màquines eina …). Per ara, ja estan pensant en canviar d’ubicació i traslladar-se, cosa que es produirà “a finals d’any”, assenyala la CEO d’Epic Power, que aquests anys s’ha finançat gràcies a les aportacions dels socis, a les vendes, al segon Premi del concurs IDEA i al suport de la DGA.