La connexió dels ascensors amb els usuaris a través d’aplicacions mòbils, la redirecció del tràfic dins d’un edifici al moment de pujar o baixar en un elevador o el reconeixement facial i de veu en el control d’accessos són solament algunes de les novetats que veurem en un futur molt proper, segons es va avançar en la jornada organitzada per la Federació Empresarial Espanyola d’Ascensors (FEEDA) ‘L’Ascensor i el seu Nou Entorn’.
Francisco Javier A baix, director general d’Indústria, Energia i Mines de la Comunitat de Madrid, va anar l’encarregat d’inaugurar la jornada durant la qual va avançar que “pròximament s’aprovarà un ‘Pla Renove’ amb l’objectiu d’incrementar els nivells de seguretat i eficiència energètica dels ascensors més antics”.
Eficiència, accessibilitat, sostenibilitat i seguretat
D’altra banda, Jorge Ligüerre, president d’ELA (Associació Europea d’Ascensors) va destacar que Europa compta amb el 43% del parc mundial d’ascensors que es xifra en 13,5 milions d’unitats de les quals 1 milió estan a Espanya. Segons va apuntar, l’organització que presideix treballa en línia amb les iniciatives de la Unió Europea en mesures que redunden en eficiència energètica, accessibilitat, sostenibilitat i en la millora de la seguretat als ascensors més antics, entre altres assumptes. Va destacar també que Europa es distingeix d’altres continents per “la introducció mesurades d’accessibilitat, que no estan en l’agenda de molts països”.
Pedro Sainz de Baranda, expresident Mundial de OTIS, va destacar que “la digitalització marcarà la transformació del sector en la propera dècada”. I aquesta connexió es basarà en el servei i l’experiència de l’usuari que 4.0 que diferenciarà a unes empreses d’unes altres”. Un pas que es donarà pròximament serà la connexió dels equips amb els usuaris. “Ja estan connectats tots els equips, ara falta aquesta connexió amb el client. Alguna cosa molt fàcil a través d’una aplicació en el mòbil”, va augurar.
La digitalització i el control d’accessos
Altre dels ponents en la jornada de FEEDA, Alexis Nadal, CEO de Nayar Systems, va avançar que algunes de les aplicacions que es veuran en un futur proper són el “reconeixement facial i de veu en el control d’accessos, el manteniment predictiu de la maquinària, la presa de decisions de les pròpies màquines a través d’imatges o l’elecció del millor moment per realitzar les tasques dl manteniment”.
Per la seva banda, José Antonio Delgado, cap de l’Àrea de Seguretat Industrial del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat va centrar la seva intervenció en la necessitat de modernitzar el parc d’elevació unit a les millores en el control del manteniment i de les inspeccions reglamentàries. “Estem analitzant com introduir reformes en la legislació per introduir mesures de seguretat i manteniment”, va explicar durant l’acte organitzat per FEEDA.
Durant la jornada, que va comptar amb l’assistència d’unes 150 persones, tant el president, Javier Catalina, com el Director de FEEDA, Francisco González, van assegurar que aquesta jornada té com a objectiu “donar a conèixer els avanços en el sector i facilitar l’intercanvi d’opinions i van anunciar que s’organitzarà una trobada similar una vegada a l’any”.