Un total de 27 empreses del sector de l’ascensor operen en l’actualitat a Saragossa, encara que les cinc multinacionals més potents copen el 70% del mercat. Fabricants de limitadors de velocitat, de cabines, portes… són algunes de les companyies que es troben en aquesta província que reivindica el seu paper com Silicon Valley en aquest sector, que compta amb una trajectòria de més de 100 anys i en el qual es realitzen exportacions a tothom.
“Zaragoza és com el Silicon Valley de l’ascensor”, afirma Andrés Lapuente Galindo, director comercial de Magaiz, qui afegeix que “aquí hi ha fabricants de limitadors de velocitat, de cabines, de portes… de tots els components. Tenim molta sort perquè els instal·ladors d’aquí estem molt bé servits però, a més, des de Saragossa, s’exporta a la resta del món. És un sector molt competitiu”.
En l’actualitat, tan sol a Saragossa hi ha un total de 27 empreses del sector de l’ascensor operant, encara que el 70% del mercat està copat per les cinc multinacionals més potents.
El teixit industrial vinculat al sector del transport vertical ha sortejat successives crisis i, en aquests moments, Aragó ocupa el tercer lloc en el rànquing de facturació de les empreses d’ascensors a nivell nacional, situant-se tan sol per darrere de Madrid i de País Basc i per davant de Barcelona.
Però, a més, Aragó és capdavanter en innovació en aquest sector. L’Institut Tecnològic d’Aragó-ITAINNOVA compta amb una línia d’innovació en el transport vertical que és una de les més importants d’Espanya i d’Europa, a més de disposar d’instal·lacions específiques per realitzar assajos amb dues torres especialment dissenyades per a aquestes finalitats i d’un equip altament qualificat en aquest àmbit.
100 anys d’història
Un pes i importància del sector que ara s’ha reivindicat amb la publicació del llibre “100 anys d’història d’ascensors a Aragó” amb motiu del centenari celebrat, ja que el 23 de març de 1857 es va instal·lar el primer ascensor de passatgers del món.
Aquesta història de l’ascensor es recull en aquest volum, realitzat per Almozara, en el qual també s’explica la importància del sector en la comunitat aragonesa i d’empreses que han estat claus en la seva evolució com Magaiz, que compta amb més de 90 anys d’història dedicada a la instal·lació i manteniment d’ascensors, portes automàtiques i salvaescaleras.
Aquesta empresa, establerta al barri de les Fonts des dels seus inicis, va estar formada per quatre empresaris, que van apostar per la unió com la millor estratègia per garantir el futur i que ha portat al fet que, després de més de 90 anys d’història, en 2016 quatre famílies que conformen Magaiz signessin el protocol per garantir la continuïtat d’aquesta companyia dins d’aquest sector en el qual s’han produït importants canvis i que ha de superar grans reptes.
“En 100 anys hi ha hagut molts canvis als ascensors. Abans eren més mecànics, de fusta, i ara són més tecnològics”, suposant l’Internet de les Coses tota una revolució perquè ja hi ha “ascensors comunicats, s’empra el núvol. No té res a veure amb els ascensors del segle XX. Les novetats es produeixen cada dia per la tecnologia, que també està influint al món de l’ascensor”, segons ha explicat Ana Martínez, gerent de Magaiz, a eleconomista.es
Els canvis als ascensors en aquests anys també han portat a la introducció de mesures energètiques per guanyar en eficiència perquè “es necessitava una gran potència d’arrencada i ara es comença a ser usat d’una altra manera”.
Les novetats també han arribat a l’àmbit de la seguretat, que segueix sent un dels factors claus als ascensors, que “són els mitjans de mobilitat més utilitzats al món, més que un avió”, i a la captura de dades per fer un manteniment predictiu. “Les dades i l’Internet de les Coses permeten predir en quant temps pot donar problemes una màquina o la periodicitat de les revisions”. Són innovacions que encara no estan incloses en tots els ascensors que s’instal·len per la relació cost-preu, però que sí es troben ja en hotels o edificis específics.
L’objectiu de Magaiz, a més d’incidir en la innovació, és “aconseguir una societat millor quant a accessible, a proximitat i flexibilitat”. Un àmbit en el qual s’aposta per la rehabilitació per instal·lar ascensors en edificis o habitatges en les quals no hi havia amb anterioritat.
Un camp en el qual Magaiz, que té una plantilla de 56 persones i factura més de 6 milions d’euros, té bones perspectives de creixement per l’impuls d’aquest sector, gràcies en part a la concessió de subvencions, un marc legal més favorable i a la major conscienciació que els edificis i habitatges siguin accessibles per a les persones pel que treballen amb DFA (Disminuïts Físics d’Aragó) per oferir solucions d’accessibilitat.